mastering music

Mastering music: wat houdt dit precies in?

Mastering music en mixing music zijn twee verschillende processen van het creëren van een nummer. Wanneer een engineer muziek mixt betekent dit dat hij of zij de losse elementen bewerkt en samen tot één kloppend geheel vormt. Het masteren van muziek is het proces dat uitgevoerd wordt na het mixen. Muziek masteren is namelijk het optimaliseren van de bestaande stereo-mix. Zo wordt het resultaat van de samengevoegde elementen op verschillende wijzen bewerkt, zodat een bepaald nummer bijvoorbeeld zo goed mogelijk past bij de rest van het album. Bovendien wordt een nummer tijdens het masteren dusdanig geoptimaliseerd dat deze in zo veel mogelijk situaties over een optimale geluidskwaliteit beschikt. Denk hierbij van high-end speakers tot een goedkope koptelefoon en van cd tot radio-uitzending. Het komt daarnaast regelmatig voor dat nummers met een bepaald doel worden gemasterd. Zo zie je tegenwoordig vaak dat bepaalde nummers worden geoptimaliseerd zodat deze ook op Spotify goed klinken.

 

Mastering music: hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je een engineer inschakelt voor het masteren van jouw muziek is het einddoel om een goede mix te vertalen naar een echte professionele track. Voordat een mix is gemasterd klinkt deze vaak in verhouding tot andere tracks minder stereo, zacht en dof. Door een engineer zijn of haar expertise los te laten op jouw mix, zal met behulp van de juiste aanpassingen het gewenste resultaat worden gerealiseerd. Zo wordt aandachtig naar de verschillende elementen geluisterd, het sfeerbeeld van de track naar voren gebracht en de mogelijkheden vastgesteld. Op basis van deze conclusies zal de engineer een optimale audio mastering uitvoeren, waarna jouw nummer op elk medium op hoog niveau te beluisteren is. Van Spotify tot iTunes en van cd tot vinyl. Audio mastering is in werkelijkheid niet zo simpel als het nu misschien lijkt, zo komen hier een hoop dingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan corrigeren, editen, analyseren van de audio, PQ coding, track leveling, equalization stereo imaging en nog veel meer. Jouw track laten masteren? Neem geheel vrijblijvend via het online formulier contact op om gezamenlijk de mogelijkheden te bespreken!

 

De engineer in perspectief

Jouw muziek laten mixen en/of masteren door een professional? Bij James Castelijn ben je gegarandeerd aan het juiste adres als het gaat om Nederlandse urban en hiphop. Dankzij zijn studies op het gebied van Audio & Studio Engineering beschikt James over een prachtige credit lijst met bekende namen zoals Snelle en Rotterdam Airlines. Zijn expertise binnen het vakgebied in combinatie met zijn persoonlijke ervaring als DJ vormen tot de kennis en specialisatie waar een gerenommeerd engineer over dient te beschikken. Naast zijn werk als mixing en mastering engineer is James werkzaam als A&R Manager van Wisseloord Studio’s House of Music. Dit initiatief begeleid gevestigde songwrites, muziekstudenten en jonge talenten in het schrijven van muziek door middel van dagelijkse sessies. James ondersteunt hier de ontwikkeling van creatieve samenwerkingen en kansen voor het naar buiten brengen van geschreven werk.