mixing music

Mixing music: de belangrijkste tools

Bij muziek mixen komt net wat meer kijken dan slechts alle elementen bij elkaar voegen. Eigenlijk is het samenvoegen van verschillende elementen slechts het begin van het hele mixing music proces. Om een echte professioneel gemixte track neer te kunnen zetten, zijn een aantal belangrijke tools vereist. Denk hierbij niet alleen aan benodigde software, maar ook aan delay- en reverb-effecten, de equalizer, het gebruik van stereo en de compressor. Jouw track wordt gemixt met behulp van DAW-software. Dit is de digitale versie van de analoge mengpanelen, taperecorders en effect-apparatuur die vroeger werden gebruikt om tracks mee te mixen. Tegenwoordig maken de meeste audio engineers gebruik van een combinatie tussen soft- en hardware. De mogelijkheden binnen de DAW-software zijn enorm breed en bovendien is deze ook nog eens uit te breiden met verschillende plugins. Het is daarom verstandig om dit gedeelte over te laten aan een specialist: James Castelijn. Dankzij de combinatie tussen de opgedane kennis tijdens zijn studie en ervaring binnen het vakgebied met verschillende artiesten, kent James alle kneepjes van het vak. Geïnteresseerd in mixing en mastering van jouw music? Neem dan snel contact op via het online formulier!

Mixing music: volume en stereo-geluid

Er zijn een aantal elementen waar extra aandacht naar uitgaat tijdens het mixen van muziek. Het eerste, meest belangrijke, element is het volume. De beheersing van het volume tussen de verschillende instrumenten is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt van een engineer. Het klinkt natuurlijk niet zo goed wanneer de piano enorm hard staat, waardoor de drums amper te horen zijn. Echter is het veranderen van het volume van de verschillende sporen (instrumenten) vaak niet voldoende. Zo kan het volume van de drums bijvoorbeeld tijdens een nummer variëren van hard naar zacht. Met behulp van een compressor kan dit aangepast worden, waardoor de engineer één geheel kan vormen. Het tweede element betreft het stereo-geluid. Dit zorgt voor een ruimtelijke klank, waardoor de luisteraars het gevoel hebben dat ze écht bij de opname van het nummer zijn. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld de vocals via de ene speaker (of oortje) te laten horen en de instrumenten via de andere. Je kunt dit zo breed trekken als je zelf wilt. Echter moet wel rekening worden gehouden met het feit dat muziek vandaag de dag ook via mono-speakers wordt afgespeeld. Het mono-geluid dient daarom ook perfect te zijn.

Mixing music: equalizing en audio-effecten

Een equalizer wordt gebruikt om het volume voor specifieke frequenties of frequentiegebieden aan te passen. Vind je bijvoorbeeld de lage tonen in een track te hard klinken, dan wil je natuurlijk alleen de lage frequenties aanpassen. Met een eenvoudige equalizer is het geluid in drie parten verdeeld: bas, mid en treble. In de studio wordt echter vaak gebruik gemaakt van een geavanceerdere verdeling. Op deze manier maakt de engineer het mogelijk slechts één onderdeel van de lage frequenties aan te passen, in plaats van alle tonen binnen de lage frequentie. Bovendien is de equalizer een perfect hulpmiddel om verschillende instrumenten op elkaar aan te laten sluiten en nauw samen te laten werken. Verwijder bijvoorbeeld de lage tonen van de gitaar, waardoor de basgitaar meer opvalt. Een laatste, maar minstens zo belangrijk, element betreft de audio-effecten. Deze zijn in een enorme diversiteit beschikbaar. Eén van de bekendste is de reverb, waarmee een nagalm wordt gecreëerd. Een tweede veel gebruikt audio-effect is de delay, waarmee vertraagde kopieën (echo’s) van het geluid worden gemaakt. Het chorus effect is bijna hetzelfde, echter zorgt dit effect er ook nog voor dat elke echo is voorzien van verschillende toonhoogtes. Elk effect kan op meerdere manieren aangepast worden, waardoor je deze compleet kunt vormen naar jouw voorkeuren.