muziek mixen

Muziek mixen: hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer we het hebben over muziek mixen betekent dit dat je alle verschillende elementen bij elkaar voegt om zo één geheel te creëren. In dit proces wordt rekening gehouden met het vinden van een juiste balans tussen alle aparte elementen. Ieder losstaand geluid dient immers hoorbaar te zijn en op de juiste plaats in het nummer te worden afgespeeld. Je zou dit proces op een bepaalde manier kunnen vergelijken met koken. Om een fantastisch gerecht neer te zetten, dient de chef verschillende ingrediënten samen te voegen zonder dat de smaak van één van deze verloren gaat. Om het gerecht af te maken worden verschillende kruiden, zout en peper toegevoegd. In grote lijnen doorloopt de chef hetzelfde proces als wanneer een producer muziek gaat mixen.

Muziek mixen: de verschillende elementen

Elke producer pakt dit proces net op zijn of haar manier aan. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop je het mixen van muziek kunt benaderen. Om te beginnen is het belangrijk voor ogen te hebben welke elementen de meeste indruk op de luisteraars dienen te maken. Om de perfecte mix neer te zetten wordt een einddoel bepaald (door de producer en/of opdrachtgever), dit kan op verschillende uitgangspunten worden gebaseerd. Het eerste uitgangspunt betreft de vocals. In dit geval wordt de rap of zang tot in de puntjes gefinetuned, waarna de rest van de instrumenten eromheen wordt gebouwd. Het doel is dan dat de luisteraars zich met name focussen op de vocals. De overige instrumenten worden meer naar de achtergrond gedrukt. Een ander uitgangspunt betreft de hartslag van het nummer. De hartslag van een nummer is een bepaald element die het nummer kenmerkt, waardoor het nummer ritme krijgt. Het einddoel van dit uitgangspunt is dat de luisteraars zich verbonden voelen met het nummer. Hoe sterker de hartslag, hoe effectiever dit zal zijn. Het laatste uitgangspunt betreft het ritme. Hierbij wordt de aandacht gevestigd op verschillende ritmische elementen in het nummer. Eerst wordt een samenhangende ritmesectie gecreëerd, waarna later de overige ritmische elementen worden toegevoegd. De lead elementen (zoals bijvoorbeeld de zang) worden pas op het laatst toegevoegd. Op deze manier gaat de aandacht van de luisteraars met name uit naar het ritme.

James Castelijn: over de engineer

James is hét aanspreekpunt wanneer het gaat om mixing music en mastering music. Al op jonge leeftijd experimenteerde hij met de verschillende elementen van muziek om dit later door te zetten in de opleiding Audio & Studio Engineering aan de Volver Academy in Tilburg. Na het afronden van deze particuliere opleiding begon James met een tweede studie aan de Herman Brood Academy. Met dank aan deze studie heeft hij verschillende contacten binnen de muziekwereld opgedaan die hem hebben gebracht tot waar hij nu is. Na het mixen en masteren van verschillende nummers van bekende rappers stroomden de aanvragen binnen. Op de dag van vandaag beschikt zijn credit lijst dan ook over meerdere bekende platenlabels (waaronder Rotterdam Airlines) en artiesten (zoals Snelle en Henkie T). James is gespecialiseerd in Nederlandse urban en hiphop, waarbij hij zich met name richt op het technische proces van muziek.